Jestem gastroenterologiem i specjalistą chorób wewnętrznych z wieloletnim stażem i doświadczeniem. Stopień doktora nauk medycznych uzyskałam w 1999 roku. Tematem mojej dysertacji był " Stan odżywienia i sposób odżywiania a przebieg zakażenia Helicobacter pylori wprzewlekłych chorobach żołądka i dwunastnicy". Od początku swojej kariery zawodowej pracuje w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Szpitala Klinicznego im. H. Święcickiego w Poznaniu, aktualnie na stanowisku adiunkta. Moja praca w szpitalu polega na diagnozowaniu i leczeniu pacjentów z ciężkimi stanami chorobowymi, a w przypadku niedoborów żywieniowych wprowadzeniu terapii żywieniowej poza i dojelitowej. Ponadto zajmuję się dydaktyką lekarzy podyplomowych, przyszłych specjalistów chorób wewnętrznych i gastroenterologów. Jestem nauczycielem akademickim kształcącym studentów na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu wydziału lekarskiego zarówno polsko jak i anglojęzycznego. Swoje zainteresowania terapią żywieniową poszerzałam w Europejskim Programie Edukacji z zakresu żywienia klinicznego w ramach ESPEN Life-Long Learning Programme on Clinical Nutrition and Metabolism.
W 2012 roku w ramach Teach The Teacher TLLL Course, uzyskałam tytuł wykładowcy nadany przez The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, upoważniający mnie do prowadzenia szkoleń z zakresu żywienia klinicznego i metabolizmu na całym świecie.
W 2015 roku zostałam Dyrektorem Polskiej Szkoły Żywienia Klinicznego iMetabolizmu działającej przy PTŻPDiM i pełnię tę funkcję do dnia dzisiejszego, organizując szkolenia dla lekarzy, pielęgniarek i dietetyków z zakresu żywienia klinicznego.
Uczestniczyłam aktywnie w licznych kongresach zarówno krajowych jak i międzynarodowych, kursach doskonalących i szkołach podyplomowych.
Jestem autorem wielu publikacji w zakresie gastroenterologii o zasięgu krajowym i międzynarodowym.
Jestem członkiem w międzynarodowych i krajowych organizacjach oraz w towarzystwach naukowych:
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego I Metabolizmu – PTŻPDiM (POLSPEN)
European Society for Parenteral and Enteral Nutrition - ESPEN
American Society for Parenteral and Enteral Nutrition - ASPEN
Polskie Towarzystwo Gastroenterologii - PTG-E
European Colitis and Crohn Organisation – ECCO
American Society for Gastrointestinal Endoscopy - ASGE
Znajomość języków obcych: angielski
Gastroenterologia obejmuje zagadnienia związane z profilaktyką, diagnostyką i leczeniem chorób całego przewodu pokarmowego (przełyk, żołądek, jelito cienkie i grube, odbytnica, wątroba, trzustka).
Do najczęstszych chorób przewodu pokarmowego zalicza się:
Choroba refluksowa przełyku
Zaburzenia czynnościowe przełyku
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
Zapalanie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy
Infekacja Helicobacter pylori
Przewlekłe zapalenie trzustki
Ostre zapalenie trzustki
Zapalenia wątroby, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego
Autoimmunologiczne zapalenie wątroby
Pierwotne autoimmunologiczne zapalenie dróg żółciowych
Stwardniające zapalenie dróg żółciowych
Hemochromatoza
Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby NAFLD
choroby jelita cienkiego, jelita grubego, odbytnicy i odbytu
Zespół jelita drażliwego
Zaburzenia czynnościowe jelit
Choroba uchyłkowa jelita grubego
Mikroskopowe zapalenie jelita grubego
Nieswoiste choroby zapalne jelit
Choroba Leśniowskiego-Crohna
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Choroba trzewna – Celiakia
Nieceliakalna nietolerancja na gluten
Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego SIBO